Δραματική  επιδείνωση της ρευστότητας  στις τράπεζες

Δραματική  επιδείνωση της ρευστότητας  στις τράπεζες

Προβλέψεις 3,7 δισ. ευρώ για τους 4 “μεγάλους” στο 9μηνο

Δραματική  επιδείνωση της ρευστότητας  στις τράπεζες

Χειροτέρευσε  η ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες στο 9μηνο του 2011 όπως δείχνουν τα αποτελέσματα καθώς δυο τράπεζες εμφανίζουν δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις άνω του 150%, ενώ οι συνολικές προβλέψεις για 4 τράπεζες ανήλθαν σε 3,7 δισ. ευρώ. Μ’ άλλα λόγια μπρός… το PSI plus και πίσω η… BLACKROCKγια τις τράπεζες!

Ειδικότερα, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών χειροτέρευσε ενώ παράλληλα λήφθηκαν υψηλές προβλέψεις, ύψους 3,7 δισ. ευρώ. Έτσι, το πρωινό της Τετάρτης η πτώση κατά 12% των μετοχών της Eurobank και 10% της Alpha Βank  παραξένεψε τους επενδυτές, ωστόσο μια ματιά στα αποτελέσματα, αλλά και οι χθεσινές αποχωρήσεις ξένων από τον δείκτη ΜSCI έδιναν αμέσως την απάντηση: η σχέση δανείων προς καταθέσεις της Alpha Bank διαμορφωνόταν στο 157% ( 49,8 δισ. ευρώ δάνεια/31,68 δισ. καταθέσεις ) ενώ οι προβλέψεις που έλαβε η τράπεζα ανήλθαν σε 827 εκατ. ευρώ.

Κλείσιμο

Αντίστοιχα, η  σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις της  Eurobank ανερχόταν σε 153% ( 52,3 δάνεια/33,9 καταθέσεις ) ενώ οι προβλέψεις στο 9μηνο ανήλθαν σε 986 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης στο 9μηνο του 2010 ήταν 130% ενώ από πέρυσι χάθηκαν 6,6 δισ. ευρώ σε καταθέσεις. Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν επιδείνωση της ρευστότητας και υψηλές επισφάλειες. Συνολικά, όπως θα δούμε οι 4 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες έλαβαν προβλέψεις 3,7 δισ. ευρώ, ένα ποσό το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 των επισφαλειών από τα δάνεια που έχει υπολογίσει η Τράπεζα της Ελλάδος ( 15 δισ. ευρώ ).

Η Εθνική Τράπεζα

Στο 120% ανερχόταν ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις για την Εθνική Τράπεζα για το 9μηνο ( 73,2 δισ./60,6 δισ. ), και όχι 111 % που ανέφερε η Εθνική Τράπεζα στα αποτελέσματα. Η Εθνική Τράπεζα έλαβε προβλέψεις 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα και 1,3 δις ευρώ. Στο 9,5% διαμορφωνόταν ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας.

Η Τράπεζα Πειραιώς

Στο 144% διαμορφωνόταν ο δείκτης δάνεια / προς καταθέσεις ( 35,5 δάνεια/ 24,5 καταθέσεις ) , οι προβλέψεις στα 909 εκατ. ευρώ και δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 8%.   
 
 
 
 
 
 
 

            

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης